top of page

Hoe en waarom innerlijke rust creëren en vinden?

Manieren om innerlijke rust en vrede te creëren en vast te houden.Anders dan voorheen herkent men tegenwoordig meer en meer de waarde van innerlijke rust en vrede. Hiermee keert men het eerder waardesysteem van consumeren, een succesvolle carrière, competitie en eindeloze afleiding, welke de boventoon voerde de rug toe. Het willen van innerlijke rust en vrede is echter slechts de eerste stap. In werkelijkheid houdt het hebben van innerlijke rust en vrede als een voortdurende ervaring een reis naar je innerlijk. De volgende vier manieren van aanpak kunnen je daarbij helpen. Het zijn dan ook uitdagingen waar je actief mee aan de slag moet.

1. Vind vrede in jezelf.

Om met de deur in huis te vallen. De manier voor een ieder van ons om vrede in jezelf te vinden is meditatie. Hierbij ga je met je aandacht focussen op je hartstreek en op je ademhaling waardoor je afgeleid raakt van je gedachten. Deze zijn er wel maar jij bent er gewoon niet mee bezig. Je houdt je bezig met datgene wat zich afspeelt in hart en buik en de gedachten kunnen je niet ervan afhouden of afleiden. Op deze manier ervaar je – na heel wat oefening- een diepere laag van bewustzijn. Dit is de stilteplek oftewel de plek waar innerlijke rust, stilte en vrede een echte ervaring worden. Deze ervaring is zo overweldigend, gelukkig makend en rustgevend dat je dit gevoel van zijn boven de eerdere geconditioneerde ervaringen uit het verleden zult stellen.

2. Oefen in het vinden van deze plek van vrede wanneer je het nodig hebt.

Zo gauw de situatie om je heen in een staat van onvrede raakt en gekenmerkt is door stress, weerstand, obstakels, negatieve gevoelens en ego denken wil je niets anders dan innerlijke rust en vrede. Door vaak te mediteren oefen je jezelf om deze stilteplek waar innerlijke rust en vrede heerst te vinden en zul je een moment bereiken dat je er alleen maar aan hoeft te denken of alleen maar hoeft te willen om terug te keren naar deze plek in jezelf.

Het is dan ook zeker van belang om niet te vechten tegen de belastende gevoelens, gedachten onzekerheden en of omstandigheden waar jij zelf absoluut geen invloed op hebt. Laat deze belastende gevoelens en omstandigheden voor wat ze zijn door je aandacht van af te wenden. Hoe meer je iets bestrijdt hoe heftiger het wordt. Het derde punt is daarom een heel belangrijke stap om innerlijke rust en vrede te kunnen vinden in jezelf.

3. Om je ware zelf te vinden moet je “Nee” zeggen tegen alle aspecten van geweld.

Het voeren van strijd tegen onvrede leidt absoluut niet naar innerlijke rust en vrede. Het zal alleen maar leiden tot nog meer onvredige gevoelens en situaties zoals boosheid, verbitterdheid, jaloezie enzovoorts. Eigenlijk is het de bedoeling om alle aspecten rondom geweld uit je systeem te gooien. Doe je dat niet, dan zullen deze negatieve gevoelens en emoties steeds dieper in je systeem en in de cellen worden gestopt.

Het zeggen van “Nee tegen alle aspecten van geweld” kan lukken door de kracht uit je gedachten die ervoor zorgen dat je jaloers bent of boos en gefrustreerd voelt te ontnemen. Gedachten zoals - Zie je wel, de buurman heft een cabriolet. Dat zal hij vast wel met zwart geld betaald hebben- leidt alleen maar tot een gevoel van frustratie en jaloezie. Het komt neer op het herkennen van je ego – dat deel van je denkgeest dat altijd met ondermijnende of negatieve gedachten komt – te herkennen en ervan af te keren door die bewuste egogedachten de rug toe te keren en er nieuwe opbouwende en tot vrede leidende gedachten voor in de plaats te laten zijn door je te concentreren op je stilteplek in je hart- en buikstreek. Hier denk je vanuit je gevoelens, hart of intuïtie en raken de egogedachten op de achtergrond.

Het blijkt dat wij op vredevolle momenten, bijvoorbeeld tijdens het mediteren- in contact komen met een deel van onszelf dat absoluut geen behoefte heeft aan onvrede. Dat is ons stilteplek waar het altijd vredig is. Hoe vaker wij daar komen hoe meer wij ons dat eigen kunnen maken totdat wij één worden met deze stilteplek oftewel ons Ware Zelf: ook wel het Hogere Zelf genoemd. Dit volgens sommige tradities de bron van wijsheid, waarheid, liefde, schoonheid, ontwikkeling en evolutie, creativiteit en vrede.

Gaandeweg zullen de egogedachten zwakker en minder nadrukkelijk worden. Uiteindelijk blijven deze ook weg.

4. Werk er dagelijks aan om jou ervaring van vrede te vergroten en te bestendigen.

Dit komt min of meer erop neer dat wij elke dag opnieuw kiezen om af te stemmen op ons ware zelf in plaats van op de schreeuwerige en ontmoedigende egogedachten in en om ons heen. Dat wilt niet zeggen dat wij ons denk systeem niet meer kunnen gebruiken. Integendeel: Onze Ware Zelf en het normaal denk systeem gaan heel goed samen. Sterker nog: wij hebben dat deel van ons ego waarmee wij denken en nadenken nodig om hier op de aarde met plezier dat te doen waarvoor wij hier zijn.

Het gaat erom dat deel van ons denk systeem waar de ondermijnende en negatieve gedachten vandaan komen min of meer te herkennen en de rug te keren. Om zodoende je beschikbare energie niet te verspillen aan boosheid, onzekerheid, wrok en alle andere belastende egogedachten. Er zal juist meer energie beschikbaar zijn voor innerlijke groei, creativiteit en een vredig en rustig staat van zijn onder alle omstandigheden.

Innerlijke rust en vrede is wenselijk omdat wij op deze manier kunnen bijdragen om een goede tegenwicht te bieden ten opzichte van de hedendaagse waanzin om ons heen.

Degenen die de mogelijkheden en middelen hebben om op een tastbare wijze bij te dragen door hulp te bieden en transformaties teweeg te brengen doen dit gelukkig op hun eigen wijze. Het overgrote deel van de mensheid wilt dit graag maar kan het simpelweg niet om zeer uitlopende redenen.

Juist voor deze groep is het creëren en vinden van innerlijke rust dé manier waarop het wel degelijk kan bijdragen. Wij hoeven ons dan niet meer hulpeloos te voelen en bij de pakken te zitten. Wellicht komen er dan ook nog heel wat creatieve ideeën waarop men wel degelijk een verschil kan maken.

Met hartegroet,

Lot van Zuuk

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page