top of page

Je zelfvertrouwen vergroten!


Als kind is ons zelfvertrouwen impliciet. Kijk maar eens naar spelende kinderen; zij verdoen hun tijd niet door zich af te vragen of het bouwen van een zandkasteel, of het schommelen op een schommel de beste manier is om hun tijd door te brengen. Zij gaan gewoon hun gang met datgene waar zij op dat moment het meest plezier aan beleven.

Op de basisschool begint het leren leven in een keurslijf. Hier leren wij te zitten aan een lessenaar ook al willen wij nog zo graag rondlopen en bewegen. Ons wordt geleerd de plas op te houden in plaats van naar het toilet te gaan op het moment dat wij echt moeten. Zelfs de buikademhaling wordt ons afgeleerd want o wee “Stel nu dat je buikspieren uitrekken!” En zo raken wij steeds verder af van onze natuurlijk ritme en instincten. Zo ver dat wij ze nauwelijks meer kunnen waarnemen of horen.

Als een tiener gaan wij af op onze kameraden en op hun suggesties van wat wel cool is of niet en wat wij leuk moeten vinden of niet. Wij laten het afhangen van onze culturele wetten en regels, van onze religieuze leiders en van onze familie en vrienden om het verschil tussen goed en kwaad te weten, op wie we zouden moeten stemmen, wat wij horen te eten en hoe te leven. Al gauw zitten wij zo gevangen in een gedragspatroon zoals ons ego aangeeft van hoe het zou moeten dat wij moeite hebben met het gescheiden houden van je eigen visie en opinies ten opzichte van degenen om ons heen.

Eenmaal volwassen krijg je ineens de adviezen om te leven vanuit je buikgevoel of om je hart te volgen en te luisteren naar je innerlijke stem. Maar hoe gaat dat nu ineens lukken als wij al die jaren niet anders gedaan hebben dan luisteren naar wat hoort en hoe het zou moeten. Ons innerlijk is hierdoor juist alleen maar op de achtergrond verdwenen en als wij niet hebben geleerd om ernaar te luisteren en ernaar te leven, hoe kunnen wij dan ineens vol zelfvertrouwen leven door te luisteren naar ons innerlijk?

Daar begint de zoektocht met vallen opstaan. Het had zo anders gekund als wij juist dit van kinds af aan hadden geleerd!

12 manieren om je zelfvertrouwen te verbeteren en op te bouwen:

 1. Wees bewust van wat je denkt of voelt en niet alleen van wat je aan het doen bent.

 2. Neem de tijd om te luisteren naar en te ontvangen van de signalen die door je fysiek lichaam worden uitgezonden. Het benoemen van de signalen helpt!

 3. Twijfel je aan je instinct? Neem de tijd om dat wat je voelt te overdenken; neem even pas op de plaats en richt je op je emoties en fysieke sensaties.

 4. Herinner jezelf eraan dat één verkeerde keuze niet meteen betekent dat je niet weet wat het beste is voor jou. Het maken van één fout betekent niet dat alle keuzes die je nog gaat maken foute zullen zijn. Integendeel: na het maken van een foute keuze leer je wellicht dat je misschien iets meer tijd moet nemen voor het maken van je keuze.

 5. Respecteer je eigen mening en visie net zoveel als je die van een ander respecteert. Dat heb je wellicht geleerd te doen.

 6. Luister naar een ander zonder meteen een oordeel te hebben. Luisteren met open vizier dus.

 7. Blijf jezelf eraan herinneren dat jij je eigen expert bent. Jouw innerlijk – je hart- hart weet altijd precies wat goed is voor jou.

 8. Als je ergens middenin zit en dus als een deelnemer denkt dan ben je vooral bezig met datgene wat je doet. Neem ook even afstand en kijk naar de situatie alsof je een waarnemer of getuige bent. Bedenk wat je diegene die jij aan het observeren bent zou adviseren te doen in die specifieke situatie.

 9. Waaraan kun je zien of voelen en merken dat je wel degelijk de juiste keuzes voor jezelf maakt? Toon en spreek regelmatig dankbaarheid voor alle goede zaken en uitkomsten naar aanleiding van jou doelbewuste keuzes.

 10. Weet jij welke goede eigenschappen jij hebt. Schrijf deze op. Het helpt beslist je zelfvertrouwen te vergroten en vergemakkelijkt het maken van je eigen keuzes vol vertrouwen in jezelf.

 11. Maak ook een lijst van goede eigenschappen of dingen waar je heel goed in bent volgens anderen. Geniet ervan dat je deze hebt en wees bewust dat men ziet dat je dat goed kunt.

 12. Wees net zo inlevend voor jezelf als je bent voor een ander. Je bent namelijk even goed als die ander.

Hieronder 3 oefeningen om de verbinding met je ware zelf op gang te brengen en te verstevigen:

 1. Meditatie

Door te mediteren verstevig je de verbinding met je ware zelf. Je focust namelijk op je eigen innerlijk en leert jezelf steeds beter kennen. Je weet steeds beter wie jij werkelijk bent en wat jij echt wilt.

 1. Dankbaarheid.

Het tonen en voelen van dankbaarheid is een bijzonder krachtige tool om het goede aan te trekken en te ontvangen. Toon en voel daarbij ook nog eens dankbaarheid voor wie jij bent; voor je eigen persoonlijkheid. Bijvoorbeeld: “Ik ben dankbaar dat ik het beste in de ander zie.”of Ik ben dankbaar dat ik ervan geniet om alleen te zijn. “

 1. Verbinden

Verbind jezelf met mensen die het beste uit je halen. Het is van groot belang om met die mensen om te gaan die een voorbeeld voor je zijn en jou pogingen en daden ook kunnen waarderen. Je wordt namelijk steeds meer en meer als diegenen waar je het meest je tijd mee doorbrengt. Ga dus zoveel mogelijk positieve vriendschappen aan.

Het waarnemen en horen van je eigen stem oftewel innerlijk is niet zomaar een feit.

Het vereist beslist oefening en geduld. Eigenlijk te vergelijken met het opbouwen van een spier. Dat lukt niet meteen na een eenmalig bezoek aan de sportschool, maar pas na herhaaldelijke oefening en training van de spier.

Het is een voortgaand proces van steeds opnieuw proberen en oefenen voordat je dit doel kunt bereiken. En elk contact en moment van innerlijk weten maakt het gemakkelijker en trefzekerder. Geef daarom niet snel op en blijf eraan werken. Het zal de moeite lonen.

Succes en op jou geluk!

Hartegroet Lot van Zuuk

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page