top of page

Hoe krijg ik weer rust in mijn hoofd?


Heb jij dat? Het gevoel dat je hoofd vol zit en dat het voelt alsof je geen grip hebt op datgene in je bovenkamer? Dat je gedachten de hele dag door jouw aandacht opeisen en dat je het gevoel hebt dat jij als een squash bal van de ene muur naar de andere en van de ene hoek naar de andere wordt gelanceerd?

Is jouw bureau – of werkblad wellicht overvol? Je kledingkast, je schuur en alle kasten ook? Wanneer je omgeving chaotisch en of een warboel is, dan wordt het in je hoofd ook een warboel. Word je teveel door je gedachten gedirigeerd en heb je een propvol hoofd en wordt het allemaal teveel voor je, dan wordt het om je heen ook rommelig, chaotisch en een warboel.

Met deze volgende stappen maak jij je hoofd weer leeg en vind je weer rust:

1. Begin met ruimte te creëren in je hoofd

Uit eigen ervaring kun je et beste beginnen met het ordenen in je hoofd. Dit kun je doen door een schrift te pakken en alles op te schrijven wat er in je hoofd rondspookt. Noteer alles en blijf doorschrijven totdat je echt niets meer weet. Eenmaal opgeschreven, heb jij het uit je hoofd gehaald en ruimte in je hoofd gecreëerd.

Maak van alles wat er op je lijstje staat een prioriteitenlijst door te groeperen en vervolgens te rangschikken. Echter zo dat je alle klussen en taken die je meteen kan doen bovenaan komen te staan.

Begin met de taken uit te voren die je snel en binnen korte rijd al kunt doen. Je zult merken dat je ruimte voelt doordat je al een begin hebt gemaakt. Kijk ook of er taken zijn die rondspookten in je hoofd, maar wellicht z onbelangrijk zijn dat ze kunnen worden geschrapt. Andere taken kun je delegeren of een ander vragen ze voor jou uit te voeren. Al snel zul je merken dat je rust in je hoofd ervaart.

2. Verwijder terugkerende belastende gedachten uit je hoofd.

Als je toch bezig bent je hoofd leeg te maken door alles op te schrijven. Schrijf dan ook meteen alle steeds terugkerende gedachten die jou energie kosten op. Bijvoorbeeld een gedachte als: “het lukt mij niet om controle te krijgen over alle taken!” Of “ het lukt mij maar niet om ontspanningstijd vrij te maken.” Deze gedachten zijn belastende gedachten en aangezien zij je energie op deze manier opvreten, helpt het ze op te schrijven en te parkeren als dingen waar je wat mee gaat doen zo gauw jij orde op zaken hebt gesteld. Want daar ga jij nu mee bezig.

3. Neem stappen om orde op zaken te stellen

Nu je alles op papier hebt staan en alles overzichtelijk is: Laat het niet liggen. Het is van belang ermee te beginnen. Volgens Kaizen, Japans voor "veranderen naar beter" of "verbetering" begin je met de kleinste taken of de kleinste stappen te zetten. Beginnen met de kleinste stappen leidt tot grote daden.

Begin daarom met datgene wat je meteen kunt doen, bijvoorbeeld met opruimen. Als je begint met het opruimen van één soort ding, bijvoorbeeld boeken en bladen sorteren, weggooien en stapelen. Dat geeft al zo’n ruimte dat je zult merken dat je snel een heleboel voor elkaar krijgt. Het begin is gemaakt en als het goed is heb je er al meer zin in en heb je al een lekker muziekje opgezet.

4. Reorganiseer en vereenvoudig je leefomgeving

Nu je lekker bezig bent de chaos om je heen op te ruimen en op te lossen, is het wellicht raadzaam om meteen te kijken of om iemand te vragen om te kijken hoe je je leefomgeving kunt vereenvoudigen. Moeten er wat meubels uit? Of moeten er juist kastjes komen waar je keurig je spullen gesorteerd kunt opbergen? Staan nog steeds heel oude planten in de kamer? Kan het aantal worden verminderd?

Een goede stelregel is: Pak iets vast en stel jezelf de vraag: vind ik dit echt leuk? Wil dit echt graag nog hebben? Of: Heb ik dit de afgelopen jaren gebruikt?

Wanorde en teveel aan rommel en spullen die je niet gebruikt kunnen dusdanig op je inwerken dat jij je onrustig en opgejaagd gaat voelen.

5. Reorganiseer en vereenvoudig je tijd

Heb je wanorde om je heen en daardoor in je hoofd, dan ga je ook vast niet goed om met je tijd. Hierdoor kun je constant het gevoel hebben dat je geen vrije tijd hebt en ontspanning mist. Je hebt er namelijk geen grip op.

Door je leefomgeving te vereenvoudigen, heb je minder werk en heb je niet meteen het gevoel dat bijvoorbeeld al je (nog) beschikbare energie na je werk meteen uit je vloeit wanneer je thuis komt. Een ander voordeel is dat het je veel minder tijd kost om te stoffen, op te ruimen en bij te houden.

Op deze manier kost alles je minder tijd en krijg je juist meer energie wanneer je na je werk thuis komt en heb je energie en tijd over om iets ontspannends te gaan doen. Al begin je eerst met een wandeling of een fietstochtje. Of gewoon lekker bezig gaan in de tuin. Heb jij weleens aandacht besteed aan de perfectie van een bloempje of van een blaadje?

6.Leef in het hier en nu

De perfectie van het bloempje of het blaadje hierboven brengt mij op het “Hier en Nu”. Het enige moment waarop je echt leeft en echt de juiste keuze kunt maken is het Hier en Nu. Het verleden is al gebeurd en niets en niemand kan iets aan het verleden veranderen. DE enige functie van het verleden is dat je door ervaring opgedaan te hebben nu wellicht betere en andere keuzes kunt maken in het Hier en NU en zo een toekomst naar wens kunt creëren. De toekomst is er ook nog niet. Leven in de toekomst is dus ook zonde.

Nu op dit moment leven en vanuit deze staat van zijn je keuzes maken die jou toekomst creëren geeft jou alle macht en het heft in jouw eigen handen.

Dat wilt niet zeggen dat je nooit meer foute keuzes kunt maken. Dat kan, maar als je dat met volle bewustzijn hebt gedaan, dan kun je weer leren van je fouten en meenemen in je volgende hier en nu’s.

Wat ik heb gemerkt: alles maar dan ook alles doen terwijl je in het hier en nu bent maakt dat je alles met 100% aandacht doet en daarom ook gaat genieten van datgene wat je doet. Je kunt besluiten om dat wat je gaat doen leuk te vinden en met volle aandacht in het hier en nu te doen. Ook al is het nog zo’n lastige klus. Zo wordt het leven een aaneenschakeling van goede momenten. Dat wordt alleen maar beter.

Veel succes ermee en weet dat ik je altijd graag help. Je bent van harte welkom in de praktijk.

Wil je het gratis e-book "De voordelen van Energetische therapieën ontvangen? Dat kun je hier downloaden.

Met hartegroet,

Lot van Zuuk

www.lotvanzuuk.nl

lotvanzuuk@kpnmail.nl

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page