top of page

Het Ego

Het ego is voor ons slechts een manier om onszelf te begrijpen en onszelf te dienen terwijl wij tegelijkertijd de wereld om ons heen begrijpen en dienen.

Het ego wordt in de meeste spirituele kringen genoemd als een deel van ons denkgeest dat geen veranderingen toelaat en zeker niet wanneer het om veranderingen gaat waardoor wij gelukkiger worden. Dat roept bij de meeste mensen enorme weerstand op.

Dit komt doordat het ego– in zekere zin – dat deel van ons denkgeest is op basis waarvan waarvan wij gescheiden zijn van de ander ( we zijn individuen). Terwijl onze geest in beginsel dat deel van ons denkgeest is dat ernaar streeft om ons te laten inzien dat deze scheiding eigenlijk niet bestaat. Soms wordt het ego zelfs uiteengezet als een soort demonische entiteit die ons ervan weerhoudt om ons eigen ware essentie te erkennen.

Het ego is echter in beginsel maar een hulpmiddel welke ons helpt om de verschillende aspecten van onze persoonlijkheid te rangschikken en te reguleren zodat wij in de wereld kunnen functioneren. In deze zin is het ego simpel een manier voor ons om onszelf te begrijpen en te dienen terwijl wij dat tegelijkertijd ook met de wereld om ons heen doen. Het ego is een hulpmiddel die wij gebruiken om met de wereld om te kunnen gaan.

Wanneer staat het ego je wel in de weg

Wat wellicht het probleem zou kunnen zijn is dat ego – dat deel van ons denkgeest- soms helemaal de controle overneemt. Dit gebeurt wanneer er geen balans is tussen ons Hogere Zelf ( de geest of het leven in ons) en het ego – dat deel van ons denkgeest waarmee wij ons plekje in de wereld en ons doen en laten reguleren in de wereld en ten opzichte van de wereld. Ons gehele denkgeest wordt dan bestuurd door het ego en dat terwijl dat nooit de bedoeling is geweest. Het ego is absoluut bedoeld om in dienst van ons Hoge Zelf te functioneren.

Is het ego in dienst van ons Hoger Zelf, dan is het ego een nuttige bemiddelaar die eraan meewerkt om onszelf als een perfect en heel deel van het geheel te presenteren en niet alsof wij denken dat wij het al of alles zijn. Het lijkt dan alsof het ego het alleen voor het zeggen heeft. Deze persoon kan zich dan presenteren als de “ik” die boven alles staat en alle rechten heeft zonder rekening te houden dat er ook een wereld is die deze persoon zou moeten dienen.

Het ego in dienst van het Hoger Zelf

Is het ego in dienst van het hoger zelf, dan fungeert het ego als hulpmiddel voor ons om dat te doen wat de wereld van ons vraagt om te doen om zodoende een onderdeel van het geheel te zijn en ons deel van het toneel te spelen. Op deze manier draagt het ego bij om als persoon in de wereld te zijn en niet van de wereld te zijn.

Het ego vormt geen bedreiging zolang wij in verbinding zijn met ons hoger zelf. Het is gewoon een bruikbare hulpmiddel in dienst van de Geest. Hiervoor moeten wij regelmatig en dagelijks ons bewustzijn van wie wij werkelijk zijn voeden. Pas dan is ons ego vrij om te dienen zonder pogingen te doen om de controle over te nemen. Ons ego is dus een gezond onderdeel van ons denkgeest; het functioneert echter het beste wanneer het in balans is en in harmonie is met ons Hoger Zelf.

Tips om je bewustzijn te voeden:

  • Het is belangrijk om regelmatig te aarden. Liefde en energie van de aarde door je heen te laten stromen. Stel je voor dat er een draad vanaf de onderkant van je romp ( eventueel door de vloer en de fundering heen ) naar beneden gaat de aarde in en terechtkomt in het centrum van de aarde. Daar heerst liefde en pure energie. Via het rode draad komt deze liefde en warmte in je lichaam en vult alle lichaamscellen.

  • Het is ook belangrijk om jezelf te vullen met licht. Letterlijke licht als zon- en dag licht, het eten van verse groente en vers fruit. Maar ook door een douche te nemen van kosmisch licht. Stel je voor dat licht en lucht van bovenaf in en om je heen valt en alle lichaamscellen vult. Zo ook de ruimte om je heen.

  • Weten en jezelf eraan herinneren dat je niet alleen lichaam bent. Zonder het leven (geest) zou er geen leven mogelijk zijn en zou het lichaam afsterven.Wij zijn lichaam, ziel en geest.

  • Misschien handig om dagelijks enkele minuten te mediteren. Dat kan heel kort door simpel aandacht te schenken aan je ademhaling terwijl je rustig ergens zit, ligt of loopt.

Heel veel succes! Ik wens je van harte toe dat jouw ego in balans komt met jouw Hogere Zelf.

Weet voor nu: Vóór jou ligt alleen het goede. Als je maar van jezelf houdt en zelf de keuzes maakt.

Met hartegroet,

Praktijk & Coaching Lot van Zuuk

Lot van Zuuk

www.lotvanzuuk.nl

lotvanzuuk@kpnmail.nl

Wil je de inspiratiemails van Praktijk & Coaching Lot van Zuuk blijven ontvangen? Klik dan op de volgende button en vul je gegevens in.

Vergeet niet aan te kruizen dat je akkoord gaat de inspiratiemails te ontvangen conform de privacyverklaring van Praktijk & Coaching Lot van Zuuk

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page