top of page

Het geheim van Geven en Ontvangen. Welke is beter?

Is het beter te geven dan te ontvangen, of zijn ze allebei even belangrijke dingen om te doen? Lees verder om te begrijpen hoe zowel het geven als het ontvangen in balans zouden moeten zijn om een bijdrage te kunnen leveren aan jouw algeheel gevoel van geluk en vervulling.

“When we give cheerfully and accept gratefully, everyone is blessed.” –Maya Angelou

Het volgende gezegde heb je vast vaker gehoord: “Het is beter te geven dan te ontvangen.” We kennen het allemaal. Geven brengt positieve gevoelens teweeg voor zowel de gever als de ontvanger en maakt dat Geven één van de belangrijkste uitwisselingen die je kunt hebben met een ander.

Het meest voor de hand liggend antwoord zou hierdoor zijn ja, het is beter te geven dan te ontvangen. Niettemin, om Geven te begrijpen moet je toch echt ook het belang van Ontvangen begrijpen.

Geven ten opzichte van Ontvangen

Het toepassen van het Geven én ontvangen heeft een gigantisch impact op relaties, niet alleen op de relaties met anderen maar ook op de relatie met jezelf. Ga nu eens even aan de hand van de punten hieronder na hoe het de afgelopen tijd is gegaan wat geven en ontvangen betreft. Hoogstwaarschijnlijk zul je beseffen dat beter bent in het ene dan het andere:

· Ben jij misschien één van diegenen die van nature een gever, een doener of een verzorgende bent?

· Hoe reageer je wanneer iemand jou een compliment geeft? Doe je dat met gemak en zeg je “Dank je wel” of voel je juist de behoefte en de drang om dat compliment af te zwakken?

· Kijk ook eens naar je liefdesverleden. Ging het je gemakkelijk af om liefde te ontvangen? Of heb je er allerlei bedenkingen bij. Misschien moet jij jezelf wel eens overtuigen dat het echt voor jou is bedoeld?

Balans

Wanneer er perfect balans is tussen jouw manier van geven en ontvangen, dan gaat het gewoon moeiteloos. Zijn er echter allerlei uitleg en opmerkingen tijdens het geven en tijdens het ontvangen – het gaat niet frank en vrij en dus niet moeiteloos – dan is het de moeite waard om eens te onderzoeken en uit te vinden waarom dat zo is.

Het GEVEN is en wordt geroemd. Tijdens het opgroeien is het je vast geleerd door je ouders, je familie, school en alle mensen met wie je te maken hebt gehad. Waar waarschijnlijk niet echt de nadruk op gelegd is, is dat het minstens even belangrijk is om in staat te zijn te ONTVANGEN.

Misschien beschouw jij jezelf als een goede gever. Vind je het echter lastig of gênant om te ontvangen, dan kun je op termijn gevoelens van boosheid, misnoegen en zelfs een gevoel van opgebrand zijn ontwikkelen. Je kunt namelijk niet blijven geven en ook niet geven wanneer er niets meer te geven valt. Het is belangrijk om te weten hoe jij jezelf op peil kunt houden en ook hoe jij ervoor kunt zorgen dat jouw eigen behoeftes worden vervuld.

Uiteindelijk: hoe beter je kunt ontvangen hoe beter je wordt in het ontvangen.

Het belang van het GEVEN

Vraag jezelf de eerstvolgende keer wanneer je geeft waarom je dat aan het doen bent en denk even na over de echte bedoeling erachter. Wat doet het geven met je en wat is de trigger of de reden waarom je geeft? Jouw wil om te geven kan het resultaat zijn van verschillende impulsen en emoties, bijvoorbeeld je wenst om te geven vanwege schuldgevoelens of gewoon uit vriendelijkheid.

Oordeel niet ( dat is absoluut niet nodig); wees gewoon bewust en alert en zie wat er naar boven komt. Vele gedragingen of handelingen zijn onbewuste acties met ook steeds opnieuw dezelfde soort van reacties.

Hoe bewuster je wordt van je gedachten en handelingen, hoe groter het gemak waarmee je veranderingen aanbrengt die jou helpen te ontwikkelen tot geven en nemen dat in balans is met elkaar.

In essentie weet je natuurlijk hoe te geven. Toch is het goed om even aan te stippen:

Geef altijd vanuit en met liefde. Geef zonder er iets voor te verwachten in ruil voor wat je geeft.

Wanneer je geeft met en uit liefde, dan zul je nooit het gevoel hebben alsof jouw beker leeg is. Dat je niets meer te geven hebt. Geven wordt hierdoor een bevrijdend en verkwikkende ervaring en maakt het mogelijk voor jou om te focussen op hetgeen jij te bieden hebt aan anderen. Geven zorgt er ook voor dat je relaties verdiepen en maakt jou ontvankelijk voor nieuwe.

Wanneer je echter een leeg en uitgehold gevoel krijgt bij het geven ( in ieder geval geen fijn gevoel), dan moet je dit zien als een signaal van onbalans tussen geven en ontvangen of van geven vanuit een ander gevoel dan liefde. Er kunnen vele en verschillende oorzaken zijn; het hebben van verwachtingen in verreweg het meest voorkomende die leidt tot teleurstelling en wrevel. Plichtsgevoel of schuldgevoel vormen een zware last en toch is het volkomen onnodig.

Je kunt dan maar beter niet geven zolang je niet hebt achterhaald waar het vandaan komt dat je verwacht dat diegene aan wie jij gegeven hebt jou iets terug moet geven daarvoor: deze manier van geven is niet bevorderend.

Het belang van Ontvangen

Het kunnen ontvangen is belangrijk en noodzakelijk. Daar waar het geven een heerlijk gevoel geeft, het is alleen van nut wanneer er ook een ontvanger is. Een goede ontvanger zijn is een ervaring van bescheidenheid en is tegelijkertijd een daad van liefde omdat je een ander zo de kans geeft om te kunnen geven.

Ontvangen gaat niet over het verwachten dat iemand aan jou geeft omdat je belangrijker bent of er recht op hebt. Het is meer het ontvangen van een gift zonder je schuldig te voelen of behoeftig te zijn en zonder het gevoel verplicht te zijn iets terug te geven. Misschien kun je geen cadeaus of giften ontvangen zonder opkomende gedachten als “Ik verdien dit niet.”of “Nu ben ik hem of haar wat schuldig.”

Hoe je een gift of cadeau ontvangt en aanneemt is net zo belangrijk voor het gevoel van geluk van de gever als van jezelf. Heb je weleens van bovengenoemde gedachten, dan is het van belang dat je die gedachten vervangt door gedachten over dat wat zo’n gift eigenlijk betekent: vriendschap, liefde, steun enzovoorts. Dit heeft een hefboomeffect op het gevoel van geluk voor zowel de gever als de ontvanger.

Een bredere kijk op Geven en Ontvangen

“The universe operates through dynamic exchange . . . giving and receiving are different aspects of the flow of energy in the universe. And in our willingness to give that which we seek, we keep the abundance of the universe circulating in our lives.” –Deepak Chopra

Vrij vertaald zegt Deepak Chopra hiermee dat alles in het universum werkt op basis van een dynamische uitwisseling oftewel een circulatiestroom van energie. Alles en iedereen is een onderdeel van het universum en alles is afhankelijk van deze constante stroom. Jij en ik ook. Wij allemaal want alles is een onderdeel van het universum.

Geven en Ontvangen zijn twee verschillende aspecten van deze energiestroom in het universum. Het klinkt raar maar door juist dat wat je ontvangen wilt te geven houd je de constante stroom van de bij het universum horende overvloed in jouw leven.

Daarom is geven gelijk aan ontvangen. Wanneer één aspect van deze energiestroom niet functioneert, dan stopt de complete cyclus met stromen en raakt de energiestroom geblokkeerd.

In de natuur zie je perfecte voorbeelden van deze dynamische uitwisseling van geven en ontvangen wat noodzakelijk is voor de stroom van het leven. Zo ontvang je van de bomen de gift van zuurstof en jij geeft op jouw beurt koolmonoxide af aan hen.

Insecten ontvangen nectar van de bloemen en de insecten geven op hun beurt de gift van bestuiving. Er bestaat een overvloed aan symbiotische relaties en ze zijn broodnodig voor het ecosysteem om te continueren en te floreren.

Omdat jij en ik en wij allemaal op aarde daar ook een deel van zijn, is het van belang dat wij allemaal beseffen hoe belangrijk het is om zowel te geven als te ontvangen om gelukkig en gezond te blijven: moeiteloos geven en ontvangen en allebei in balans.

Welke is dan beter?

Als we dan terugkomen op de eerder gestelde vraag welke nu beter is: geven of ontvangen? Dan mag het overduidelijk zijn dat het ene niet kan zonder het andere. Zowel geven als ontvangen zijn allebei aspecten van de energiestroom in het universum. Wen er dus maar aan om zowel een goede gever als een goede ontvanger te zijn of te worden.

Echter wil ik je graag op het hart drukken dat geven een fantastische inspiratie kan zijn voor positieve veranderingen en heling in een wereld die het hard nodig heeft. Spirituele leiders leggen hier graag de nadruk op omdat het de kracht heeft om iemand onmiddellijk te brengen in een staat van genade, compassie, dankbaarheid en vriendelijkheid.

Tijd besteden aan het bedenken van manieren waarop je kan geven gaat vaak gepaard met gevoelens van vreugde, vrede en dankbaarheid. Geven is trouwens een natuurlijk deel van ons en leidt ons tot verbinding met elkaar.

Word je bewust van je huidige relatie met het geven en kijk eens hoe het kan worden verbeterd: niet te veel en ook niet te weinig. Ook niet van jezelf. Zelfzorg in de vorm van ontvangen van steun, liefde en aanmoediging van anderen speelt een belangrijke rol in het in stand houden van de energiestroom van het geven en nemen.

Hierbij geef ik een aantal simpele manieren waarop je de stroom van geven ( en ontvangen want geven = ontvangen) op gang kunt houden:

  • Geef iemand die je niet kent ook eens een compliment.

  • Doe in stilte een schietgebedje voor iemand die het nodig heeft.

  • Stuur een ander een bericht van waardering.

  • Omhelzen is voor beide personen een gevoel van weldaad. Doe dat vaker.

  • Je kunt niet vaak genoeg bedanken.

  • Geef een present zonder jezelf bekend te maken.

  • Nodig eens iemand uit om deel te nemen aan je kerstdiner. Vooral iemand waarvan je weet dat die alleen zal zijn.

Ben jij in de gelukkige positie dat je deze bovengenoemde blijken van compassie en geven zelf mag ontvangen? Zorg er dan voor dat je dan even een moment de tijd neemt om het bewust in ontvangst te nemen met een gevoel van (echte) dankbaarheid, eer en waardering. Op deze manier zullen jullie allebei – jij als ontvanger en de gever – er baat bij hebben en gezegend zijn.

Heel mooie, vreedzame en fijne Kerstdagen toegewenst. Moge je ook met geheel je hart geven en ontvangen. Besef dat je zo de energiestroom op gang houdt. Een goede jaarwisseling toegewenst en een super, liefdevol, succesvol en vredig 2020 toegewenst.

Lieve groet,

Lot van Zuuk van Praktijk & Coaching Lot van Zuuk

www.lotvanzuuk.nl

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page