top of page

Het verband tussen Een lekkende darm, Psoriasis en Eczeem


Een lekkende darm veroorzaakt veel meer klachten dan wij kunnen bevatten. Hebben wij bijvoorbeeld huidproblemen , dan storten wij ons op de huid met het ene zalf na het andere. Hormoonzalven vinden wij dan ineens acceptabel en stug gaan wij er dan mee door. Ongemerkt gaat er een hele tijd voorbij. In de meeste gevallen helpt het wel en gaat het over. Maar wat wanneer het niet over gaat? Moet je dit spoor dan blijven volgen?

Bij overgevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen kunnen er chronische ontstekingen ontstaan in de darmen wat kan leiden tot beschadigingen aan de darmwand. De doorlaatbaarheid van de darm wordt dan verhoogd - Leaky Gut Syndrome oftewel Lekkende Darm genoemd - met het gevolg dat onverteerd voedsel en afvalstoffen in de bloedbaan terecht komen.

In een gezonde situatie zou dit onmogelijk zijn en zouden deze stoffen va de stoelgang worden afgevoerd vanuit de dikke darm. De in de bloedvaten terecht gekomen afvalstoffen veroorzaken een groot aantal klachten zoals vermoeidheid, migraine, een opgeblazen gevoel. Het lichaam herkent deze stoffen als niet-eigen stoffen en valt deze aan. Huidaandoeningen als Psoriasis en Eczeem kunnen daar ook een uiting van zijn. Het wordt hoe langer hoe meer duidelijk dat dit fenomeen wel eens de veroorzaker kan zijn van een groot aantal huidaandoeningen.

Enkele voedingsstoffen die een lekkende darm kunnen veroorzaken zijn suiker, gluten, zuivel en zuivelproducten, cafeïne, tarwe - en tarweproducten en alcohol. Let wel dat dit alleen geldt voor diegenen die de volgende voedingsstoffen niet kunnen verdragen.

Voor diegenen die belast zijn met huidaandoeningen en dan voornamelijk met Psoriasis en Eczeem is het raadzaam om bovengenoemde producten niet meer te nuttigen en om Probiotica te gebruiken naast een gebalanceerd dieet van zo natuurlijk mogelijke voedingsstoffen. Eventuele voedingssupplementen om het verteringsproces te optimaliseren is ook van belang. De overdraagbaarheid van bovengenoemde stoffen is van groot belang.

Dit zijn een aantal zaken waarmee je zelf kunt beginnen om een herstel van de darm op gang te brengen.

Afhangende van de schade en de belasting van de darm kan het maanden of zelfs jaren duren voordat het verleden tijd is. Gelukkig hebben wij Regenesis therapie en kan er gewerkt worden aan de versterking van de darmen en aan het terugbrengen van de darm in de oorspronkelijke staat. Dit herstel zal blijvend ondersteund moeten met het stoppen van het eten van de bovengenoemde voedingsstoffen en het innemen van goede natuurlijke voeding e voedingssupplementen.

Lot van Zuuk

Praktijk & Coaching Lot van Zuuk

06-24301590

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page