top of page

Bijnieruitputting! Kun je ervan af?


De bijnieren, die slechts zo groot zijn als een druif en bovenop de nieren zitten, zijn uiterst belangrijke hormoonklieren in ons lichaam. Ze scheiden namelijk Adrenaline en Cortisol uit. Beide hormonen zijn uiterst belangrijk en eventuele disbalans in de uitscheiding van deze stoffen of in de werking van de bijnieren veroorzaakt een soort van kettingreactie van disbalans in de andere hormoonklieren.

Adrenaline Waarom is dit stofje zo belangrijk? Het is een stresshormoon en veroorzaakt een

vecht- of vluchtreactie wanneer wij geconfronteerd worden met bijvoorbeeld een

angstige of uiterst angstaanjagende situatie. Adrenaline zorgt ervoor dat alles wat in ons lichaam voorbereid moet worden om of te vechten of te vluchten heel snel plaatsvindt.

We beslissen dan heel snel of we het gevaar te lijf gaan en gaan vechten of dat we zo snel en zo hard mogelijk wegrennen oftewel vluchten. Heel belangrijke hormoon dus.

Cortisol

Behalve adrenaline wordt ook een ander belangrijke hormoon uitgescheiden door de bijnieren, namelijk Cortisol. Het is verantwoordelijk voor heel veel dingen:

het reguleert de bloedsuikerspiegel, reguleert de zout- en waterbalans in de cellen, de

mineralenhuishouding, het houdt het immuunsysteem in balans, het reguleert de

bloeddruk, is bij mannen verantwoordelijk voor de aanmaak van oestrogeen en bij

vrouwen voor de aanmaak van testosteron en het bepaalt je vermogen om met stress om te gaan.

Stress

Stress ==> productie adrenaline met van vecht – en of vluchtreactie als gevolg.

Het maakt niet uit welke hoek stress wordt veroorzaakt en of het veel of weinig stress is. Iedere stress situatie of moment - denk bijvoorbeeld aan ruzies, aanhoudende spanningen, ziekmakende gedachten, onzekerheid enzovoorts – is voor de bijnieren een signaal om adrenaline te produceren. Het vergt niet veel verbeelding om te doorzien dat stress in deze periode en in onze huidige leefstijl niet meer weg te denken is. Het lijkt er bijna bij te horen. Als wij echter beseffen wat er in ons lichaam gebeurt? Zouden wij dan niet heel serieus moeten kijken hoe wij de stressfactoren kunnen elimineren of in ieder geval minimaliseren?

Overbelasting

Iedere vorm van stress en dat zijn er vele en alle stressmomenten op een dag zorgen uiteindelijk voor overwerk van de bijnieren. Wij begrijpen wellicht dat de bijnieren die ervoor bedoeld zijn om ons in actie te laten komen op gevaarlijke momenten, nu door constante productie uitgeput kunnen raken. Dat is in ieder geval onbalans wat zeker voor verdere onbalans zorgt.

Bijnieruitputting in de reguliere geneeskunde

Hier kent men twee aandoeningen van de bijnieren namelijk de

ziekte van Addison, waarbij de bijnieren extreem onderactief zijn en dus te weinig

bijnierhormonen produceren, en de ziekte van Cushing, waarbij de bijnieren extreem

overactief zijn en teveel bijnierhormonen produceren.

Met het gevolg dat er mensen rondlopen die te maken hebben milde tot ernstige bijnieruitputting en niet meteen onder één van bovenstaande groepen kan worden geschaard en dus niet de juiste aanpak krijgen.

Bijnieruitputting is een ander woord voor onvoldoende actieve bijnieren. Om onvoldoende actief te worden, moeten de bijnieren eerst overactief geweest zijn en dat kan wellicht zo’n 20 jaar geduurd hebben wat neerkomt op een overproductie van Cortisol en adrenaline gedurende deze periode van overactiviteit. Uiteindelijk leidt de bijnieruitputting tot vermindering van de afgifte van deze twee uiterst belangrijke stresshormonen. Deze onbalans kan op haar beurt weer zorgen voor bijvoorbeeld onbalans in de werking van de schildklier met vertraagde of verhoogde werking van de schildklier als gevolg daarvan.

De bijnieren en de alvleesklier spelen namelijk gezamenlijk een rol in de glucosebalans van ons bloed. Zowel insuline als cortisol hebben namelijk een regulerend effect op de bloedsuikerspiegel. Een tekort aan cortisol ten gevolge van de bijnieruitputting zal de lever aansporen om meer glucose af te geven en de alvleesklier zal daarop reageren door de afgifte van insuline te verminderen. Kortom: bijnieruitputting kan ook een beeld van diabetes geven.

Het mag duidelijk zijn dat bijnieruitputting een disbalans veroorzaakt met een kettingreactie van onbalans in andere hormoonspiegels. Een groot aantal klachten en ziektes kunnen hieraan gerelateerd zijn, bijvoorbeeld Diabetes, Huidklachten, haaruitval, infecties, longklachten, bloedarmoede, chronische vermoeidheid, spier – en zenuwziektes enzovoorts

Waar moet men dan beginnen en hoe kunnen wij ervoor zorgen dat de bijnieren weer gezond worden? Dat kan gelukkig met Regenesis therapie.

Regenesis therapie is een energetische therapie waarbij het DNA op celniveau wordt geactiveerd en zodoende ook het zelfgenenezend vermogen in gang wordt gezet op celniveau. Het komt erop neer dat opgeslagen negatieve stoffen en emoties worden losgelaten en dat de celwerking wordt geoptimaliseerd. Processen verbeteren en uiteindelijk kunnen ziektes zich keren. Uiteraard draagt een gezonde leefstijl en een gezond voedingspatroon daar goed aan bij.

Waar kun je Regenesis therapie doen?

In ieder geval bij mij, Lot van Zuuk, in Dronten. Er zijn aardig wat Regenesis therapeuten verspreid over het gehele land.

Mocht je contact met mij willen opnemen dan kun je contact opnemen via www.lotvanzuuk.nl of bellen naar 06-24301590.

Met hartegroet,

Lot van Zuuk

Praktijk & Coaching Lot van Zuuk

www.lotvanzuuk.nl

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page