top of page

Weet jij hoeveel eiwitten je dagelijks nodig hebt?

Eiwit is net als vetten en koolhydraten een macronutriënt. Dat wilt zeggen dat ze onmisbare voedingsstoffen zijn waar het lichaam behoorlijk wat van nodig heeft. Het levert namelijk calorieën en aminozuren. We hebben al deze drie macronutriënten in de juiste verhoudingen nodig om een gezond lichaam te behouden. Eiwitten zijn daarom broodnodig voor het goed functioneren van het menselijk lichaam. Een gemiddelde volwassene behoort voor ongeveer 12 kilo uit eiwitten te bestaan.

Eiwitten zijn samengesteld uit bouwstenen die aminozuren worden genoemd. Ons lichaam heeft in totaal twintig verschillende aminozuren nodig voor allerlei functies die anders niet zouden werken. Bijvoorbeeld spiergroei.

Sommige aminozuren, te weten de essentiële aminozuren, kunnen niet door ons lichaam worden aangemaakt. Wij moeten deze uit ons voedsel halen. Bijna alle voedingsmiddelen bevatten eiwit en het komt voor in zowel plantaardige als dierlijke producten. Alleen de eiwitkwaliteit per product verschilt. Die kwaliteit hangt af van hoe goed het lichaam het kan verteren en van de hoeveelheid essentiële aminozuren. Vlees, vis en zuivel zijn goede bronnen van dierlijke eiwitten. Plantaardige eiwitten vind je in soja, noten, zaden, peulvruchten en volkoren granen.

Wat doen eiwitten in je lichaam?

Het menselijk lichaam is opgebouwd uit miljarden cellen. Alle lichaamscellen bevatten eiwit. Denk bijvoorbeeld aan spieren, organen, botten en het bloed. Eiwitten uit voeding worden door het spijsverteringssysteem afgebroken tot de bouwstenen, namelijk aminozuren. Die worden vervolgens opgenomen door de cellen van ons lichaam. Het grootste gedeelte van deze aminozuren wordt gebruikt voor de aanmaak van lichaamseiwit. De rest wordt gebruikt als energie of plassen we uit.

Waarom zijn eiwitten zo belangrijk? Voor:

 • sterke spieren Eiwitten zorgen voor de opbouw en de groei van onze spieren. Hoe meer spieren hoe beter de verbranding. Laat het vet niet de overhand krijgen!

 • Zenuwstelsel Eiwitten zijn ook belangrijk voor ons zenuwstelsel. Ze dragen ertoe bij dat we kunnen reageren op prikkels. De prikkel van eetlust bijvoorbeeld.

 • Enzymen en hormonen Dankzij de eiwitten uit onze voeding kan ons lichaam enzymen en hormonen aanmaken. Deze spelen een belangrijke rol in alle lichaamsprocessen.

 • Transport van de voedingsstoffen Eiwitten zijn ook nodig voor het transport van de voedingsstoffen in het bloed en in de cel. Ze zorgen ervoor dat alles in onze miljarden cellen naar behoren functioneert. Hemoglobine is een goed voorbeeld. Het transporteert zuurstof vanuit de longen door het lichaam.

 • Energie Eiwitten leveren ook energie aan het lichaam. Wist je dat 1 gram eiwit 4 calorieën levert?

 • Gezonde botten Eiwitten zijn ook nodig om botweefsel op te bouwen. Op die manier blijven onze botten in de juiste conditie.

Hoeveel eiwitten hebben we per dag nodig?

Volwassenen hebben gemiddeld 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig. Dat betekent dat iemand van 70 kilogram zo’n 56 gram eiwit per dag moet. Het advies is om de eiwitten over de dag te verspreiden, dus producten met eiwitten in het ontbijt, de lunch en de warme maaltijd.

Plantaardig of dierlijke eiwitten?

Het soort en de hoeveelheid aminozuren in eiwitten bepaalt de kwaliteit hiervan, en dit kan per voedingsmiddel verschillen. Zowel soja-eiwitten als dierlijke eiwitten bevatten hoogwaardige eiwitten, wat betekent dat ze alle essentiële aminozuren in optimale hoeveelheden bevatten. Dierlijke eiwitten vind je in vlees, zuivel, eieren en vis.

Ze bevatten weliswaar meer verzadigde vetten oftewel minder goede vetten. Plantaardige voedingsmiddelen zijn doorgaans arm aan verzadigde vet. Het is goed om de juiste balans te vinden tussen het eten van dierlijke eiwitten oftewel verzadigd vet en plantaardige eiwitten zoals noten, zaden, peulvruchten en granen oftewel onverzadigde vetten.

Balans in de inname van eiwitten:

Laat deze bovengenoemde voedingsstoffen nu net vallen onder de duurder aan te schaffen voedingsstoffen. Men is vaak geneigd meer aardappelen of rijst te eten met een heel klein stukje vis of vlees. Of een aantal dubbele boterhammen waarbij elke dubbele boterham is voorzien van één plakje vleeswaar.

 • Eet bijvoorbeeld minder boterhammen en neem tijdens het ontbijt of de lunch een handje noten daarvoor in de plaats.

 • Neem een tussendoortje met kaas. Bijvoorbeeld een plakje paprika met een plakje kaas en noten erop.

 • Eieren zijn superlekker en rijk aan eiwitten en andere belangrijke voedingsstoffen. Eet een omelet tussen de middag of een zachtgekookt eitje op een plakje roggebrood.

 • Eet noten in plaats van chips en zoetigheden. Drink kokosmelk of sojamelk.

 • Eet de seizoensgroenten. In de periode van sperziebonen kun je gemakkelijk extra bonen eten en minder aardappelen.

 • Bonen soorten zijn niet duur. Een zakje linzen is genoeg voor een pan vol linzensoep. Het is erg lekker en zeer voedzaam. Bruine bonen en alle andere bonen zouden minstens eenmaal per week heerlijk kunnen worden klaargemaakt en gegeten.

 • Je kunt zelf vast nog meer ideeën bedenken wanneer je er eenmaal mee begint goed op te letten wat je eet en waar jij je eiwitten uithaalt.

Kortom: wees bewust van wat je kiest om te eten en zorg op deze manier ervoor dat je de juiste hoeveelheid eiwitten binnenkrijgt om een gezond en gebalanceerd lichaam te houden.

Deze life tips zijn bedoeld om jou te helpen een gezond lichaam en daarmee ook een gezond en heel leven te ervaren. Ervaar je klachten en ziektes en kom je er niet uit. Met Regenesis therapie heb ik tot nu toe steeds weer fantastische resultaten mogen behalen. Kies voor jezelf en kies voor een mooi en heel leven en neem gerust contact op:

Lot van Zuuk - www.lotvanzuuk.nl - lotvanzuuk@kpnmail.nl

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page