top of page

Gelukkig zijn.... Laat jij dat toe?


In deze tijd van het jaar wil ik even stil staan bij Gelukkig zijn. Wat is gelukkig zijn voor jou? Ben je wel gelukkig? Hoe voelt gelukkig zijn voor jou? Wanneer ben je gelukkig en laat jij jezelf toe om gelukkig te zijn?

Het is nooit genoeg

Een groot deel van ons leven zoeken wij ons een ongeluk naar Geluk en willen wij gelukkig zijn. Er is echter altijd een reden waarom wij niet gelukkig kunnen zijn. Want meestal kan dat pas wanneer die perfecte man of vrouw aan onze zijde hebben. Wij hopen dan dat de partner voor ons de weg naar geluk baant en ons hemels zal laten voelen. Of die goed betaalde baan die maakt dat wij ons succesvol voelen en waardoor wij aanzien krijgen. Zo zijn er legio redenen en maren die wij bedenken eer wij onszelf kunnen en willen toelaten gelukkig te zijn.

Is het je wel eens opgevallen dat je dat allang vergeten bent wanneer je één van de doelen hebt bereikt die eerst een voorwaarde was om gelukkig te zijn? Op het moment waarop wij onze doelen hebben bereikt, voelen wij ons inderdaad gelukkig en blij. Vrij snel ebt dit gevoel weg en hebben wij wel weer een ander doel of voorwaarde om optimaal gelukkig te kunnen zijn.

Altijd een voorwaarde om gelukkig te zijn

Wij hebben altijd iets waardoor wij niet gelukkig kunnen zijn. Bijvoorbeeld de baan waar je ontevreden over bent. Of een relatie die niet altijd 100% loopt volgens het ideaal beeld dat je hebt. Of dat men gewoon denkt dat er maar een bepaalde hoeveelheid geluk beschikbaar is en er zijn al zoveel mensen die gelukkig zijn. Ik zal wel bij die groep horen die het niet mag hebben? Wees eerlijk. Heb jij dat niet ook eens gedacht?

Veel voorkomende blokkades voor geluk zijn:

- Geld - "Als ik maar genoeg geld zou kunnen hebben op mijn rekening of als ik maar meer verdien dan ik nu verdien."

- vrije tijd - "Had ik maar genoeg vrije tijd om leuke dingen te doen."

- aanzien- pas wanneer ik aanzien heb bereikt kan ik echt gelukkig zijn.

- pas wanneer ik die vrijstaande woning heb kan ik gelukkig zijn

- Pas wanneer alles wat er in het verleden is gebeurd, opgelost is kan ik gelukkig zijn.

- wanneer hij mij heeft vergeven , dan kan ik pas gelukkig zijn

-Als er maar dit, als er maar dat...... en ga zo maar door.

Laten wij het geluk wel toe?

Het lijkt wel alsof wij het geluk niet kunnen toelaten. Alsof wij meteen een reden of voorwaarde moeten bedenken of hebben om gelukkig te kunnen zijn. Blijkbaar durven wij gewoon niet toe te geven dat wij al gelukkig zijn. Want oh jee, benoemen wij dat dan kan het maar zo zijn dat alles weer verandert of dat er iets kan gebeuren waardoor geluk onbereikbaar wordt. Iedereen herkent dit gevoel van onbereikbaar geluk.

Dat hebben wij namelijk zelf in het leven geroepen. Door steeds gelukkig zijn te verbinden met iets dat buiten ons om zou moeten veranderen maken wij gelukkig zijn onbereikbaar. Uiteindelijk kennen wij dit gevoel van onbereikbaar geluk heel goed. Sterker nog het zit in ons systeem en dat is het eerste wat je voelt omdat het een tweede natuur geworden is.

Ik heb ook wel eens mensen gesproken die zich schuldig voelden omdat zij gelukkig waren en zich dingen konden permitteren. Alsof gelukkig zijn niet zou mogen en niet aanvaardbaar is. Alsof zij het niet durven laten zijn en niet durven toelaten volmondig gelukkig te zijn en bedenken dan maar gauw toch een aantal redenen of zaken die ervoor zorgen dat ze niet helemaal gelukkig kunnen zijn.

Hier en Nu

In het hier en nu zijn is een sleutel om jezelf toe te kunnen laten gelukkig te zijn. Volledig daar zijn waar je bent en met alle aandacht dat laten zijn zoals het is op dat moment en accepteren dat het is zoals het is en goed is zoals het is. Je overgeven aan het moment en erop vertrouwen dat er een volgend moment komt dat ook weer goed is zoals het is. Natuurlijk blijf je bezig met je dagelijkse zaken en maak je plannen om bijvoorbeeld op vakantie te gaan of een feestje te plannen. Al die als... en dan .... gedachten hebben dan minder vat op jou.

Het verleden speelt dan geen rol meer en toekomstige grote doelen die jou het geluk moeten brengen spelen dan ook geen rol. Je kunt dan eindelijk jezelf toelaten alles te accepteren zoals het is en gewoon gelukkig te zijn met ieder waardevol moment zoals het is.

Het helpt enorm om ook eens op een rijtje te zetten wat je al hebt op alle gebieden en waar je al enorm dankbaar voor mag zijn. Wellicht te zien wat je wel hebt en dat wat je nog niet hebt wel kan komen. Maar dat het op dit moment van hier en nu geen rol kan en mag spelen.

Gelukkig zijn is ons recht en wij kunnen ervoor kiezen

Ik zou jou, lieve lezer( es) willen aansporen om te gaan ervaren hoe mooi het leven kan zijn wanneer jij zelf de baas bent over jou geluk. Wanneer jij ervoor kiest om gelukkig te zijn ongeacht de omstandigheden waarin jij verkeert. Natuurlijk kunnen de omstandigheden heel erg zijn en voelen en kan dit veel weerstand bij je oproepen. Probeer toch ieder ogenblik in het hier en nu te zijn en steeds opnieuw te kiezen voor geluk en voor het feit dat jij beslist over jouw leven. Dat jij niet de macht overhandigt aan iets buiten jou.

Ik beloof jou dat je wanneer jij de eerste de beste keer ervaart hoe je ineens anders voelt en anders tegen iets aankijkt, gewoon verkocht zult zijn. Probeer het gewoon en geef jezelf toestemming om gelukkig te mogen zijn. Geluk is je geboorterecht en hangt niet af van omstandigheden om je heen maar van hoe jij tegen iets aankijkt en ook van of jij de baas bent over jouw welzijn en geluk en dus jezelf toelaat om gelukkig te zijn.

Onder welke omstandigheden jij ook verkeert:

StartFragmentWeet voor nu: Vóór jou ligt alleen het goede! Omdat jij altijd hebt geweten... dat het leven nooit als "gewoontjes" bedoeld is te zijn... En dat er diep binnen in jou… een superheld zit, een oneindige intelligentie, een Hoger Zelf ..... die zo klaar is om op te staan en buitengewoon en bijzonder te zijn! Dat is jouw essentie en dat ben jij! Jij bent een ster en jouw geboorterecht is geluk en overvloed!

Met hartengroet,

Lot van Zuuk

www.lotvanzuuk.nl

lotvanzuuk@kpnmail.nl EndFragment

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page